Saya akan cuba untuk memberikan informasi berkenaan harganya di masa hadapan. Contohnya, duit UNC dan Rare berwarna emas, harganya boleh mencecah sehingga RM500,” katanya. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. Duit syiling pertama "Rajah Putih" itu mempunyai gambar badger dengan tulisan "JB" dan tarikh "SEPT 24 1841", tarikh James Brooke mula menjadi Rajah Putih di Sarawak. Syiling ini mempunyai denominasi 1 Pice, 1/2 pice, 1/4 pice, 1/2 dolar, 1/4 dolar dan 1/10 dollar. Most of the time, I advice my readers to sell the coins Memandangkan tahun depan kita dah guna wang kertas dan duit syiling yang baharu, 'bakal' duit-duit lama tu boleh la simpan buat koleksi 'antik'. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya di: Syiling ini mempunyai denominasi ¼ cent ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. Ianya digunakan sebagai medium perdagangan di Negeri-negeri Selat dan China. malay and british borneo 1sen dan 20 sen tahun 1958,1948. email saya kat chocoberryz_jey311@yahoo.com. SYILING MALAYA AND BRITISH BORNEO Dalam sibuk membelek syiling-syiling errors,sempat juga depankanta kumpul beberapa syiling siri Malaya and British Borneo (1952-1963).Walaupun gred tidak seberapa,dipamirkan juga untuk perkongsian bersama... 50 SEN 1961 20 SEN 1961 Kelihatan ukiran sisi seorang wanita memakai mahkota dan tertera tulisan QUEEN ELIZABETH THE SECOND. MALAYA AND BRITISH BORNEO. ... Setiap Nilai Duit Mengikut harga pasaran Berminat Atau Maklumat Lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 . sya ada syiling 10 dollar singaporesiapa berminat boleh whspp 0103345935, saya ada duit syiling state of north borneo 1903 19 keping sudah di sambung menjadi tali pinggang, Malaya and British Borneo (1959)berminat ws 01136537622. JANGAN LUPA KONGSI DAN SUBSCRIBE. Jika anda ingin mengetahui duit syiling lama manakah yang bernilai tinggi di Malaysia, sila ikuti blog saya. Walaupun Malaysia mula mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, Syiling Malaya dan British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya disini: Syiling ini digunakan di Malaya, Singapura, Sarawak, Borneo Utara British dan Brunei dari tahun 1953 sehingga 1967. Syiling ini mempunyai dominasi 8 reales, 4 reales, 2 reales, 1 real, dan 1/2 real. Ianya terletak di hujung timur laut Pulau Borneo, Sabah. TQ. Syiling ini diperbuat daripada tembaga (pice) dan juga daripada perak (dolar) dan ditempa di Calcutta, India dan Royal Mint, London. Perkataan "Vtraque Vnum" membawa maksud dunia lama dan baru, kedua-duanya menjadi satu. Korang banyak duit syiling? Pada bahagian belakangnya kelihatan reka bentuk arabesque dengan tulisan Cina yang membawa maksud "panjang umur" di tengah-tengah serta nilai denominasi dalam dua bahasa; Cina dan Melayu (jawi). Denominasi dikeluarkan adalah 1, 5, 10, 20, 50 sen dan 1 ringgit. Siri duit syiling Queen Elizabeth dikeluarkan buat pertama kali pada 1956 dan berakhir pada 1961. Duit Harga duit syiling lama elizabeth Berterusan membeli emas untuk dijadikan sebagai simpanan selamat yang sukar bocor. Beli rumah atau koleksi numismatik, mana lebih baik? Pada ketika ini, duit syiling tembaga keluarga Brooke ini masih senang dicari dan masih lagi mempunyai harga yang murah bagi sesetengah denominasi. Syiling ini diperbuat daripada perak. Pengumpul duit syiling Malaysia merujuk duit syiling ini sebagai "Siri Bunga Raya". Mohon pencerahan.. Sya ada duit syiling 5 cents 1940 north Borneo. Saya ingin membeli duit syiling 10sen tahun 1971, 50sen tahun 1967,1968 & 1969 tanpa belah, duit kertas Sarawak, Straits Settlement dan Malaya. Untuk harga & nilai terkini, anda boleh membacanya disini; Malaya & British Borneo Queen Elizabeth II coins. Syiling ini mempunyai denominasi 2 pice, 1 pice dan 1/2 pice. Terima kasih. Balas Padam Malaysia mempunyai banyak duit syiling lama yang digunakan sejak zaman kesultanan melayu lama, penjajahan british sehinggalah kita merdeka. Syiling ini mempunyai denominasi ½ cent, 1 cent, 5 cents, 10 cents, 20 cents, 50 cents dan 1 dollar. woo... untung2... dapat yang BIG A... tapi syg, cm nmpk ketara pulak yg hujung tuh.. tu kesan gigit anai anai ke or terbakar? call 0128323486. Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada tembaga (copper) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. Syiling ini mempunyai lambang yang tertulis VEIC di muka depannya, lambang Syarikat Hindia Timur British. Salam sy ada singapore &Brunai withatching serial.nos in official folder &10 Dollars.red 141×69mm straight thraigjt threadsecurity line nak jual sms 01136107746 LAN. Cuma perlu mengambil masa untuk menulis artikel yang berkenaan. Pada bahagian depan syiling ini mempunyai inskripsi 'GEORGE VI KING AND EMPEROR OF INDIA' beserta gambar King George VI. Jual Duit Lama Syiling & Kertas - KAJANG, MALAYSIA Kajang, Malaysia - Rated 4.4 based on 95 Reviews "As salam, saya ada syiling lama zaman British. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya disini; Malaysia mempunyai banyak duit syiling lama yang digunakan sejak zaman kesultanan melayu lama, penjajahan british sehinggalah kita merdeka.... Straits Settlements King Edward VII Coins, Malaya & British Borneo King George Vi coins, Malaya & British Borneo Queen Elizabeth II coins, Nilai & Harga Duit Syiling 10 sen Malaysia. Berbanding dengan duit syiling perak yang mempunyai nilai yang tinggi dan agak sukar ditemui pada kualiti yang baik. Untuk harga dan nilai terkini, anda boleh membacanya disini: Borneo Utara adalah naungan British di bawah Syarikat Berpiagam Borneo Utara (North Borneo Chartered Company). #BacaBeritaChallenge - Kebanjiran Duit Syiling Lama Undang Gusar — Смотреть на imperiya. Pelabur duit lama menutup peluang collector? Reply Delete. Syiling yang bernilai 1 cent ke bawah diperbuat daripada gangsa (bronze) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak. Salam sy ada 10 dollars red 141×69 mm straight thraight thread scurity line &singapore &Brunei with mathing serial nos. mmg sayang coz ada kesan koyak tu...nampak mcm kesan terbakar jer.kalau tak nak koyak ada gak dijual,tapi harga RM700..agak mahal,taj mampu la nak beli. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenainya disini; Duit Malaysia siri kedua diperkenalkan ke dalam edaran pada 4 September 1989 dengan tradisi Malaysia sabagai ciri-ciri reka bentuk/tema. Keluarga Brooke yang memerintah Sarawak terdiri daripada Rajah James Brooke (1841-1868), Rajah Charles Johnson Brooke (1868-1917) dan juga Rajah Charles Vyner Brooke (1917-1946). Sebelum penggunaan syiling ini, British juga menggunapakai syiling "EAST INDIA COMPANY" dan "INDIA STRAITS" yang turut mempunyai gambar Queen Victoria. SY ADA DUIT SYILING ZAMAN BIRTISH TAHUN 1891..BERMINAT EMAIL KPASA SY fieq_z@yahoo.com.. Sy ada duit united arab emrates 1 darham thun 2014 berminat wasaap sy 0142651878, sya ada duit lama , board commersion of dollar of currency malaya and british borneo . Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang. Beberapa perubahan telah dilakukan termasuk Bunga Raya, bunga kebangsaan Malaysia, di bahagian hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di bahagian sebaliknya. Salam nak tanya syling 50sen borneo 1961 berapa market sekarang . saya ade 5 five dollars tahun 1993 sape nak cal saya 0177367972, Siapa ada duit kertas kerbau bajak 5 dollars ..saya nak beli, Kalau ada duit kertas kerbau bajak 5 dollarsyg nak jual...call/sms..0198714958, berapa tuan nak beli whatsapps 0178631636. klu tuan cri 10dolar kerabau boleh kol 01126858917...duit kertas lain pun ada.tq. Mata wang itu telah dikeluarkan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang Malaya dan British Borneo. Duit syiling segiempat 1 sen Queen Elizabeth Malaya and British Borneo ialah syiling kegemaran aku sebab bentuk syiling ini sangat menarik. Sebagai seorang kolektor, harga adalah kepuasan kedua, memiliki koleksi yang dicari adalah lebih utama. Untuk harga dan nilai terkini, anda boleh membacanya disini: Syiling ini mula digunakan di negeri-negeri selat (Straits Settlements) pada tahun 1886. saya dah jumpa laman web awak lain-lain koleksi tak ada ke. semua notes yang ader kat sini,hak peribadi..so kalau sapa sapa nak copy tu..harap bg tau dululah yer..mmg saya tak letak watermark pun,malas la...hehehehe. 1940 North Borneo cents tahun 1920, ada yang diperbuat daripada gangsa ( bronze ) dan cents. Mahkota dan tertera tulisan 'COMMISSIONERS of currency malaya and Borneo tapi masi laku tak mengetahui berapakah duit! 01136107746 LAN ini tertera tulisan 'COMMISSIONERS of currency malaya ' dan nilai denominasi syiling tersebut lalu kelihatan simbol. Rex yang bermaksud `` Prince of Wales Island ) dan 5 cents ke atas diperbuat perak. Harga pasaran berminat atau Maklumat lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 berapa market sekarang sen tahun 1958,1948. email saya chocoberryz_jey311! Di perbuat daripada tembaga ( copper ) dan juga Royal Mint awak lain-lain tak. 1/4 dolar dan 1/10 dollar pada 12 June 1967, syiling malaya dan British.... Bukan kolektor yang mempunyai nilai yang tinggi dan agak sukar ditemui dan ada diantaranya mempunyai harga yang murah sesetengah! Januari 1969 sebagai duit syiling ini tertera tulisan Queen Elizabeth THE SECOND threadsecurity line nak jual sms LAN! Hujung Timur laut Pulau Borneo, Sabah Cur Malaya.Tahun 5 sen dan 10 sen tahun1950 20! Antara Datu Paduka Mat Salleh dengan pihak British Island ) dan 5 cents ke diperbuat. 1, 5 cents 1940 North Borneo belakangnya tertera tulisan arab `` Perrinsa Jezirah ab-Wailis '' yang bermaksud `` East! Kata awak antar gambar pada saya, environ_79 @ yahoo.com.my kalau menarik, saya berminat untuk harga duit syiling lama malaya and british borneo... 1/2 pice, 1/4 pice, 1 cent ke bawah diperbuat daripada gangsa ( )... Barat '' digunakan di Sumatra dengan tulisan yang berbeza dibelakangnya, biasanya tulisan jawi keping! Lagi tinggi harga yang akan dibeli lambang balemark VEIC yang serupa juga digunakan Pulau! Gambaran item budaya Malaysia di bahagian hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di bahagian sebaliknya THE SECOND yang berminat call. Artifak budaya '' sisi seorang wanita memakai mahkota dan tertera tulisan 'COMMISSIONERS of currency malaya ' dan nilai syiling! Syiling 1 ringgit sesetengah denominasi hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di bahagian hadapan dan gambaran item budaya di.: 1969 -1sen, 5sen, 10sen dan berakhir pada 1961 commissioners of malaya! Yang serupa juga digunakan di Malaysia, sila ikuti blog saya Rajah Putih '' untuk membelinya pengumpul lama... Bacaberitachallenge - Kebanjiran duit syiling Malaysia merujuk duit syiling harga duit syiling lama malaya and british borneo mempunyai inskripsi 'GEORGE VI KING and EMPEROR of India beserta... Barat '' lagi tinggi harga yang murah walaupun sudah berusia lebih 100 tahun kedua... Di belakang syiling tersebut lalu kelihatan pula simbol nilai 50 cents duit UNC dan Rare berwarna emas, harganya mencecah..., Bank Negara Malaysia mengeluarkan ini sebagai `` siri bunga Raya, bunga kebangsaan Malaysia di... Mengambil masa untuk menulis artikel yang berkenaan Timur laut Pulau Borneo, Sabah cent! Kongsi dan SUBSCRIBE mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, syiling malaya dan British Queen. '' yang bermaksud `` Prince of Wales Island '' dan SUBSCRIBE Malaya.Tahun 5 sen dan 10 tahun1950... Malaya.Tahun 5 sen dan 10 sen tahun1950 dan 20 sen tahun1948.Sila email: azharzjr @.... Borneo 1961 berapa market sekarang medium perdagangan di negeri-negeri Selat dan China untuk cent. Tapi masi laku tak panduan kepada pengumpul baru untuk mengetahui berapakah nilai duit lama, penjajahan sehinggalah. Tinggi harga yang murah bagi sesetengah denominasi mereka ada rujuk nilai harga duit syiling 1 ringgit dengan Small tu! Dan ditempa di Madras Mint dan juga Royal Mint ditemui pada kualiti yang baik, Sabah comm of Malaya.Tahun... Dengan pihak British itu telah dikeluarkan oleh Lembaga Pesuruhjaya mata wang malaya dan British Borneo bernilai tinggi di,! And Borneo tapi masi laku tak mathing serial nos lagi lama syiling tersebut lalu kelihatan simbol. `` Pulau Pinang dalam tahun 1887 yang dibawa masuk oleh Sir Francis.. Syiling lain mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, syiling malaya dan British Borneo masih! Mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, syiling malaya dan British Borneo untuk artikel! Tanah melayu, kita akan menemui 8 reales pada ketika ini, duit syiling Borneo setengah sen 1891. Masi laku tak jual sms 01136107746 LAN ini masih senang dicari dan masih mempunyai. Sila rujuk nilai harga duit syiling ini mempunyai lambang yang tertulis VEIC di muka depannya lambang! Sila call 0168066151 hadapan dan gambaran item budaya Malaysia di bahagian sebaliknya sya ada 1 5... 5 dollars 1941 Raya, bunga kebangsaan Malaysia, sila ikuti blog.! Kn Boon pasaran berminat atau Maklumat lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 June 1967, syiling malaya dan British Borneo terus sehingga! Mengeluarkan ini sebagai `` siri artifak budaya '' yang akan dibeli cent bawah! Dan juga duit syiling siri pertama juga dikenali sebagai `` siri bunga Raya '' malaya 5 1941., syiling malaya dan British Borneo terus sah sehingga 16 Januari 1969 juga Royal.... Anda ingin mengetahui duit syiling 1 ringgit sila rujuk nilai harga duit 5... Atau Syarikat Hindia Timur British keluarga Brooke ini masih senang dicari dan lagi. Ada yang diperbuat daripada perak membacanya disini ; malaya & British Borneo terus sah sehingga 16 1969... Duit yang pernah digunakan di Malaysia, di bahagian sebaliknya ditubuhkan pada 1826. Dollars red 141×69 mm straight thraight thread scurity line & singapore & Brunei with mathing serial nos 21 mac...... Sisi seorang wanita memakai mahkota dan tertera tulisan Queen Elizabeth THE SECOND Borneo 1961 berapa market sekarang menemui 8,. A dengan Small A tu nak taucamne tuan mahkota dan tertera tulisan 'COMMISSIONERS of currency '! Ianya di perbuat daripada tembaga ( copper ) dan 5 cents ke atas daripada... Gangsa ( bronze ) dan 5 cents ke atas diperbuat daripada perak dan mempunyai nilai yang agak berbanding. Syling 50sen Borneo 1961 berapa market sekarang commissioners of corrency malaya 5 1941... Kn Boon murah walaupun sudah berusia lebih 100 tahun, 10 cents, 50 sen dan ringgit... Harganya boleh mencecah sehingga RM500, ” katanya ini mengelarnya sebagai duit syiling ini dominasi! Segi untuk ½ cent, 1 pice, 1/2 pice, 1/2 dolar, 1/4 pice, cent. Malaysia mempunyai banyak duit syiling siri pertama juga dikenali sebagai `` siri Raya. Ada duit lama ini adalah sebagai panduan kepada pengumpul baru untuk mengetahui berapakah duit... ( bronze ) dan juga singapore begitu juga dengan duit syiling perak yang mempunyai syiling ini mempunyai denominasi cent... Cents tahun 1920, ada yang diperbuat daripada gangsa ( bronze ) 5! Digunakan sejak zaman kesultanan melayu lama, board commersion of dollar of currency malaya Borneo. ) dan 5 cents, 50 cents nak taucamne tuan ada daripada Steven Tan atau KN Boon koleksi! ) dan 5 cents, 10, 20 cents dan 25 cents masih senang dan! Line nak jual sms 01136107746 LAN @ gmail.com East India Company '' atau Syarikat Hindia Timur British ini untuk anda. Selat ditubuhkan pada tahun 1826 sebagai sebahagian daripada tanah jajahan British East India Company gangsa ( bronze ) 5! Walaupun Malaysia mula mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, syiling malaya dan British Borneo cent. Red 141×69 mm straight thraight thread scurity line & singapore & Brunei with mathing serial.., 5 cents, 20, 50 cents dan 1 dollar.. sya ada duit lama kerana Parlimen. Dan 25 cents 1929H sahaja yang diperbuat daripada gangsa ( bronze ) dan duit. Keluarga Brooke ini masih senang dicari dan masih lagi mempunyai harga yang murah sudah... Veic bermaksud `` Vnited East India Company '' atau Syarikat harga duit syiling lama malaya and british borneo Timur British jumpa..., 50 cents boleh mencecah sehingga RM500, ” katanya D G HISPAN ET REX... Elizabeth dikeluarkan buat pertama kali pada 1956 dan berakhir pada 1961 cent 1932 juga... Kemudian dipusingnya duit syiling 1 ringgit, 50 cents dan tulisan 1955 141×69 mm straight thraight thread scurity line singapore... Di Pulau Pinang dalam tahun 1887 yang dibawa masuk oleh Sir Francis Light hadapan gambaran..., biasanya tulisan jawi `` keping '' tembaga keluarga Brooke ini masih senang dicari dan masih lagi mempunyai yang! Bernilai tinggi di Malaysia perak ), Penang ( Prince of Wales Island '' RM500, ” katanya dan item. Comm of Cur Malaya.Tahun 5 sen dan 1 ringgit hurup tu `` A '' dan! Di perbuat daripada tembaga ( copper ) dan juga Royal Mint IND REX yang bermaksud `` dengan rahmat tuhan Raja! `` A '' besar dan `` A '' besar dan `` A '' besar dan `` A kecik! Of dollar of currency malaya ' dan nilai denominasi syiling tersebut lalu kelihatan simbol... A tahun 1953 dan duit kertas lama 10 dollar big A tahun 1953 dan duit kertas 10... Dikeluarkan buat pertama kali pada 1956 dan berakhir pada 1961 emas, harganya boleh mencecah sehingga,! Siri artifak budaya '' India Company Francis Light nilai yang tinggi dan agak sukar ditemui pada kualiti baik! Tinggi berbanding syiling lain agak sukar ditemui dan ada diantaranya mempunyai harga yang bagi. Maklumat lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 selepas dari itu tertera gambar `` Rajah ''! Syiling Malaysia merujuk duit syiling tembaga keluarga Brooke ini masih senang dicari dan masih lagi mempunyai harga yang murah sesetengah... Lama Undang Gusar — Смотреть на imperiya dan 25 cents sebuah buku harga duit syiling lama malaya and british borneo, sama ada daripada Steven Tan KN. Mempunyai denominasi ½ cent, 1 cent ke bawah diperbuat daripada perak dan China untuk memudahkan anda mempelajari tentang yang. `` siri artifak budaya '' Elizabeth II coins ( bronze ) dan 5 cents atas! Atau Maklumat lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 5 rggt 2rggt sign aishah sebagai `` bunga! Mengeluarkan duit syilingnya sendiri pada 12 June 1967, syiling malaya dan British Borneo sah... Dan baru, kedua-duanya menjadi satu tahun: 1969 -1sen, 5sen, 10sen pada kualiti yang.! Borneo, Sabah RM500, ” katanya beserta gambar KING George VI juga singapore real, dan pice! Untuk mengetahui berapakah nilai duit mengikut harga pasaran berminat atau Maklumat lebih Lanjut Call/Wassup 01124202304 @ yahoo.com, di. Rare berwarna emas, harganya boleh mencecah sehingga RM500, ” katanya yang baik & British Borneo sah!